Jak czyścić i dbać o estetyke naszych Skodinek

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • DetailerShopP-ń
    Rider
    • 2014
    • 284
    • Octavia III combi (5E5)
    • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Gyeon Tire przyjemnie sie aplikuje, wyglada bardzo elegancko i jest trwaly. Opony dostaja takiej hydrofobowosci jak po dobrym wosku
    VP Black to the future odkrywam ostatnio i jestem bardzo zadowolony.
    Jesli chcesz zeby opony byly bardzo blyszczace to moze Ci sie spodobac Meguiars Endurance. Rowniez jest trwaly i bezproblemowy w aplikacji.

Poza tym wszystkie trzy nie smierdza

Dzis bede testowal Soft99 tire wax. Ciekawa formula, jak czarna pasta do butow. Zobaczymy jak sie sprawdzi
    DetailerShop.pl Poznań - Profesjonalne kosmetyki samochodowe
    https://www.facebook.com/DetailingShopPoznan
    http://allegro.pl/my_page.php?uid=36933472

Komentarz

• bishop
      L&K
      • 2012
      • 1430

Zamieszczone przez DetailerShopP-ń
      Gyeon Tire przyjemnie sie aplikuje,...
      Przyjemnie ??? , niby ma atomizer , ale i tak zalecają rozmazanie gąbką , tak jak robi Eidos71, czyli znowu się upapram. Pogodziłbym się z mniejszą trawalością jakiegoś środka na rzecz łatwej aplikacji tzn samo popsikanie opony, a porządany efekt to satyna jak najbardziej zblizona do naturalnej opony.

Komentarz

• DetailerShopP-ń
        Rider
        • 2014
        • 284
        • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Gyeon tire jest gestawy, oleisty ( jak wiekszosc tego typu). Musisz naniesc go gabka lub aplikatorem. Jest to bardzo proste. Jak inaczej chcialbys nalozyc preparat do opon?

Komentarz

• gusiak11
          L&K
          • 2013
          • 1362
          • Ford

Zamieszczone przez bishop
          Pogodziłbym się z mniejszą trawalością jakiegoś środka na rzecz łatwej aplikacji tzn samo popsikanie opony, a porządany efekt to satyna jak najbardziej zblizona do naturalnej opony.
          czasem w lidlu mozna trafić spray nic tylko popsikać
          http://carsdetailing.blogspot.com/

Komentarz

• staraoctavia
            Elegance
            • 2013
            • 825

Jest wersja Megsa Endurance z atomizerem w butelce - popsikasz i coś tam da.
            Niestety prawda jest taka, że tylko ręcznie aplikatorem i potem przetarcie fibra da dobry efekt.
            My zakładamy zawsze rękawiczki i po kłopocie.
            Porazajacy dzwiek podwojnie doladowanego V8

Komentarz

• diablo228
              Rider
              • 2013
              • 409
              • Octavia II (1Z3)
              • BVY 2.0 FSI 150 KM

A ileż to trwa się umyć jeśli już zbrudzimy rączki po dressingu do opon ? :szeroki_usmiech
              Mastershine - Auto Detailing Studio

Komentarz

• gusiak11
                L&K
                • 2013
                • 1362
                • Ford

Zamieszczone przez diablo228
                A ileż to trwa się umyć jeśli już zbrudzimy rączki po dressingu do opon ?
                Wiesz jak nawłazi w skórki (chyba ze za każdym razem nowe słoneczko to inna bajka ) to naprawdę ciężko domyć nawet mydłami technicznymi, ale jak pisze staraoctavia, zwykłe lateksy z lidla wystarczą i po kłopocie
                http://carsdetailing.blogspot.com/

Komentarz

• diablo228
                  Rider
                  • 2013
                  • 409
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BVY 2.0 FSI 150 KM

Nawet tanie rękawiczki z apteki czy budowlanych markietów wystarczą do takich zabiegów i oponki ładnie będą się prezentować. Tylko wpierw je dobrze doszorować aby efekt potem był dobry.
                  Mastershine - Auto Detailing Studio

Komentarz

• JestTakiWiatr
                    Drive
                    • 2015
                    • 47
                    • Octavia III (5E3)
                    • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Panowie,

Watek strasznie dlugi - stad pozwole sobie po prostu zapytac.
                    Mam wariant Tapicerka skóra naturalna + tkanina i wersja wnętrza: bezowy. Jakimi srodkami czyscicie Wasze samochody w jasnej konfiguracji?

Widac juz slady uzytkowania - takie ogolne 'przyciemnienie', chcialbym sie w koncu za to zabrac.

z gory dzieki

Komentarz

• bishop
                      L&K
                      • 2012
                      • 1430

Zamieszczone przez DetailerShopP-ń
                      Jak inaczej chcialbys nalozyc preparat do opon?
                      Bluetooth?
                      Macam temat czy coś nie poszło do przodu i jakiś typowy spray nie dorównal już nakładanym ręcznie, ...wniosek- nie zanosi się na to :P

Komentarz

• DetailerShopP-ń
                        Rider
                        • 2014
                        • 284
                        • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Tkanine najlepiej wyprac odpowiednim sprzetem - wtedy efekt bedzie bezapelacyjnie najlepszy.
                        Jesli nie dysponujesz takim odkurzaczem czy tez nie chcesz zeby ktos Ci wypral wnetrze to pozostaje Ci uwazne i staranne czyszczenie dedykowanymi preparatami, np Meguiars Carpet&UpholsteryCleaner.
                        Ew lagodny roztwor APC.

A do skory najlepiej nie uzywac produktow typu wszystko w jednym tylko osobno srodka do czyszczenia i preparatu odzywiajacego/impregnujacego. Wysokiej jakosci zestawy oferuja np FurnitureClinic (czyszczenie+odzywka) czy Colourlock (czyszczenie+impregnat).

Komentarz

• Gustaw78
                          Ambiente
                          • 2008
                          • 182
                          • Octavia III (5E3)
                          • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Koledzy, czym najlepiej czyścić plastiki, kokpit, deskę itp. w O3? Chodzi mi, żeby wyczyścić zakurzone i jednocześnie, aby efekt się utrzymywał jakiś czas.
                          Ostatnio miałem pod ręką zwykłego plaka z Orlenu i nie jestem zadowolony z niego.
                          W ASO mają coś takiego, ale nie wiem czy dobry produkt: http://www.skoda-auto.pl/PublishingI...zdzielczej.jpg

Co możecie polecić?
                          OCTAVIA 3 ELEGANCE 2,0 TDI (150KM) DSG + AMAZING+ kiera trójramienna +AMUNDSEN.

Komentarz

• darek_w
                            Ambiente
                            • 2015
                            • 100
                            • Octavia I combi (1U5)
                            • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                            • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez Gustaw78
                            Koledzy, czym najlepiej czyścić plastiki, kokpit, deskę itp. w O3? Chodzi mi, żeby wyczyścić zakurzone i jednocześnie, aby efekt się utrzymywał jakiś czas.
                            Ostatnio miałem pod ręką zwykłego plaka z Orlenu i nie jestem zadowolony z niego.
                            W ASO mają coś takiego, ale nie wiem czy dobry produkt: http://www.skoda-auto.pl/PublishingI...zdzielczej.jpg

Co możecie polecić?
                            Z polecenia tutejszych "fachowców" do czyszczenia używam Nielsen APC Cyclone w rozcieńczeniu 1/20, natomiast do zabezpieczenia POORBOY’S WORLD Natural Look Dressing.
                            O3 STYLE+AMAZING

Komentarz

• Gustaw78
                              Ambiente
                              • 2008
                              • 182
                              • Octavia III (5E3)
                              • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

darek_w,

Rozumiem, że najpierw trzeba Nielsenem, a następnie tym drugim.
                              A czy jeden z drugim musi iść w parze?
                              Nie można wyczyścić i zabezpieczyć jednym preparatem?
                              Spędzam za kółkiem tyle czasu, że najwygodniej było by dla mnie mieć jeden preparat do wnętrza.

Komentarz

• darek_w
                                Ambiente
                                • 2015
                                • 100
                                • Octavia I combi (1U5)
                                • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                                • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Gustaw78,

Marketowe preparaty typu "czyści i pielęgnuje" powodują że brud zostaje wtarty i z zewnątrz nabiera na krótko blasku. Ja nakładam nielsena na pędzelek, następnie czyszczony element pędzelkuję, spieniony brud wycieram fibrą i tak wyczyszczony element traktuję dressingem. Pozostaje fajny satynowy czarny efekt.
                                O3 STYLE+AMAZING

Komentarz

• Gustaw78
                                  Ambiente
                                  • 2008
                                  • 182
                                  • Octavia III (5E3)
                                  • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Może nie precyzyjnie napisałem.
                                  Auto mam nowe – odebrana pod koniec maja.
                                  nie chodzi mi o czyszczenie plastików ze starych brudów – bo ich nie ma.
                                  Chce po prostu ładnie czymś potraktować plastiki, wnętrze
                                  Czy zatem można to robić tylko „dressingem”? czy za każdym razem musze używać obu preparatów?

Z tymi marketowymi masz rację – lipa po całości.

Idąc za ciosem, uprzejmie proszę o propozycję jakiegoś fajnego szamponu. Żeby się ładnie pienił i nie zostawiał smug

Komentarz

• darek_w
                                    Ambiente
                                    • 2015
                                    • 100
                                    • Octavia I combi (1U5)
                                    • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                                    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Może nie precyzyjnie napisałem.
                                    Auto mam nowe – odebrana pod koniec maja.
                                    nie chodzi mi o czyszczenie plastików ze starych brudów – bo ich nie ma.
                                    Chce po prostu ładnie czymś potraktować plastiki, wnętrze
                                    Czy zatem można to robić tylko „dressingem”? czy za każdym razem musze używać obu preparatów?

Z tymi marketowymi masz rację – lipa po całości.

Idąc za ciosem, uprzejmie proszę o propozycję jakiegoś fajnego szamponu. Żeby się ładnie pienił i nie zostawiał smug
                                    Właśnie dzięki temu kącikowi doświadczyłem co to znaczy używać profesjonalnych kosmetyków do aut. Ja swoją O3 odebrałem w poniedziałek 29.06 Próbowałem kłaść dressing na "golasa", jednak po potraktowaniu plastików APC widać że równomierniej rozprowadza się dressing. Wcześniej od trzech miesięcy wszystkie testy robiłem na posiadanej O1. Po gruntownym wyczyszczeniu plastików teraz tylko co jakiś czas odświeżam dressingiem. Jeżeli chodzi o smugi to są raczej od twardej wody, po umyciu zawsze dobrze wysusz samochód. Szamponów przetestowałem kilka, ostatnio używam Presta Sudzz Car Wash.
                                    O3 STYLE+AMAZING

Komentarz

• Eidos71
                                      RS
                                      • 2011
                                      • 2050
                                      • Octavia II (1Z3)
                                      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Gustaw78 - deska rozdzielcza po.miesiącu nadaje się już do czyszczenia (tym bardziej, że używałeś już Plaka). Poza tym dressing położony na niedoczyszczone tworzywa nie da spodziewanego efektu wyglądu i trwałości.
                                      Co do szamponu - jeśli nie zamierzasz zadbać porządnie o lakier, a jedynie ograniczyć się do mycia, zainwestuj albo w markowy szampon z woskiem, albo w dobry szampon i sealant typu Carpro Hydro, którym (bez wysiłku) zabezpieczysz trochę lakier przed czynnikami zewnętrznymi.
                                      Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
                                      MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• Gustaw78
                                        Ambiente
                                        • 2008
                                        • 182
                                        • Octavia III (5E3)
                                        • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez Eidos71
                                        Co do szamponu - jeśli nie zamierzasz zadbać porządnie o lakier, a jedynie ograniczyć się do mycia, zainwestuj albo w markowy szampon z woskiem, albo w dobry szampon
                                        Nie zamierzam dbać porządnie o lakier jak to nazwałeś, ale nie znaczy to, że zamierzam go całkowicie zaniedbywać

jeśli możesz to poleć mi jakieś dobre szampony lub szampon z woskiem.

W żadne polerki, woski itp. nie bedę się bawił

Komentarz

• Eidos71
                                          RS
                                          • 2011
                                          • 2050
                                          • Octavia II (1Z3)
                                          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

W żadne polerki, woski itp. nie bedę się bawił
                                          Stąd moja uwaga/pytanie o prządne dbanie o lakier :wink:
                                          Wosk/sealant zabezpiecza lakier przed kwaśnymi deszczami, UV itd., a więc chroni lakier przed blaknięciem/oksydacją. Jeżeli więc ma być tylko szampon, mogę polecić Valet PRO Advanced Poseidon Carnauba Wash. Co prawda nie da nawet 10-15 % tego, co typowy wosk, ale jednak lepsze to, niż nic... Zastanów się jeszcze jednak nad woskowaniem - są woski w płynie, np. syntetyczny Optimum Opti-Seal, który w użyciu jest maksymalnie prosty, nie wymaga polerowania (rozprowadzasz go tylko aplikatorem po lakierze), jest wydajny, a na lakierze daje naprawdę fajny efekt optyczny i zabezpieczający.
                                          Acha - po myciu n ie zapominaj o oszuszeniu lakieru ręcznikiem MF (lub inną metodą, np sprężonym powietrzem, dmuchawą), gdyż water spoty zepsują cały efekt umytego lakieru.
                                          Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
                                          MOJA FURKA

Komentarz

• Gustaw78
                                            Ambiente
                                            • 2008
                                            • 182
                                            • Octavia III (5E3)
                                            • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Dziękuję za porady :-)
                                            Ten szybki wosk też w sumie biorę pod uwagę :-)

Komentarz

• ruwado
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 14885
                                              • Octavia IV (NX3)

Wiem, że mi daleko do porządnego dbania o lakier, ale jak regularnie aplikuje (raz na tydzień, raz na dwa - trzy tygodnie) - Nanowosk z Autolandu, to od nowości autka lakier będzie zadowolony?

Szeroki wybór produktów do ochrony i pielęgnacji powłoki lakieru samochodowego. Zapraszamy do zapoznania się z pełną ofertą!

Ma i filtry UV i carnauba - mam mało czasu na pielęgnowanie, ale wizualnie efekt jest. Czy faktycznie zabezpiecza lakier?
                                              pozdrawiam - Darek

Komentarz

• Mickul
                                                RS
                                                • 2010
                                                • 2847

jeśli możesz to poleć mi jakieś dobre szampony lub szampon z woskiem.
                                                Gyeon Bathe+

[ Dodano: Sob 04 Lip, 15 23:56 ]
                                                a na lakierze daje naprawdę fajny efekt optyczny i zabezpieczający.
                                                Polemizowałbym. :P

Zabezpieczające to po części mogą być produkty z krzemionką takie jak Gyeon/CarPro Reload lub Gtechniq C2v3, ale są one trudne w aplikacji na ciemnych lakierach. Ja C2v3 mam od dwóch miesięcy na dachu, położony po korekcie i po samej IPIE - trzyma do teraz jak nowy.

Komentarz

• Eidos71
                                                  RS
                                                  • 2011
                                                  • 2050
                                                  • Octavia II (1Z3)
                                                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez Mickul
                                                  Gyeon Bathe+
                                                  Jeśli miałby być dobry - to - wg mnie - bez "+". Ten z dodatkiem tlenku krzemu nie należy do produktów "komfortowych" w użyciu, gdyż lubi zostawiać brzydkie zacieki na lakierze...

Zamieszczone przez Mickul
                                                  Zabezpieczające to po części mogą być produkty z krzemionką takie jak Gyeon/CarPro Reload lub Gtechniq C2v3, ale są one trudne w aplikacji na ciemnych lakierach.
                                                  Dlatego nie polecam ani C2V3, ani Reload'a, tylko prosty, łatwy i szybki w aplikacji sealant, który - wg mnie - lepiej zabezpieczy lakier, niż szampon z woskiem, lub nic.
                                                  MOJA FURKA

Komentarz

• Mickul
                                                    RS
                                                    • 2010
                                                    • 2847

U nas na Śląsku chyba ostatnio jakiś ostry deszcz pokapał, bo i moje auto jak i dwóch naszych klientów jest całe w zaciekach i waterspotach, których nie idzie usunąć... Jak wróci moja maszyna z wypożyczenia to spróbuję sfinishować górne elementy w sposób bezpieczny dla powłoki. C2v3 się najwyżej zreaplikuje...

[ Dodano: Nie 05 Lip, 15 08:19 ]
                                                    Jeśli miałby być dobry - to - wg mnie - bez "+". Ten z dodatkiem tlenku krzemu nie należy do produktów "komfortowych" w użyciu, gdyż lubi zostawiać brzydkie zacieki na lakierze...
                                                    Ewentualnie najzwyklejszy w świecie szampon i Gyeon WetCoat. :P

Komentarz

Pracuję...